subota, 12. studenoga 2011.

Žena u islamu

Žena – ravnopravan član ljudske zajednice:

Prvu stvar koju treba ovdje spomenuti jeste da je žena, ljudsko biće kao i muškarac, od iste je vrste kao i on. Allah, dž.š., kaže: O ljudi, Mi smo vas stvorili od jednog čovjeka i jedne žene. (Hudžurat, 13.)
Obzirom da je žena od iste vrste kao i muškarac islam ju je učinio ravnopravnom s njim i u pravima i u dužnostima. I kad god se Kur'an obraća muškarcu obraća se i ženi. Tu je upotrijebljen izraz: „O ljudi...“ ili „O vjernici...“ u šta spadaju i jedni i drugi.
A razlike između žene i muškarca u nekim pravima došle su zbog njihovih prirodnih razlika i različite uloge u pojedinim segmentima života. Postoje određene fizičke i duhovne razlike među spolovima pa otuda je i došlo do određenih razlika u nekim pravima i dužnostima.

Položaj žene prije islama
Da bi potpuno i jasno shvatili stanje i mjeso žene u islamu moramo se osvrnuti na njen status prije islama.
Prije islama kada bi kod nekog rodila žensko dijete to bi bila sramota, te bi ono bilo ubijeno na način da se živo zakopa. Ako bi djevojčica i ostala živa, ne bila ubijena, nije imala nikakvih prava. Smatrana je običnim predmetom kao i druge stvari koje služe muškarcu.
Kod starih Grka žena je bila obični rob, što se da razumjeti iz Aristotelovih tekstova. Žena je muškarcu ono što je rob gospodaru, tjelesni radnik duhovnom varvarinu jelihu (stara grčka izreka).
Kod Rimljana je žena bila predmet svojine. Bila je uvijek pod tutorstvom i nije mogla raspolagati svojom sudbinom.
Stari Hindusi su govorili: „Sramoti je uzrok žena, zato treba izbjegavati ženu.“
Ovo su samo neki primjeri, a zaista ih je mnogo. Islam zatiče ženu u ovakvom stanju i ne samo da pokušava ublažiti njen ogorčeni status nego ga u korijenu mijenja.
U islamu je žena postala ličnost, što prije nije bila.
Na prvom mjestu, muslimanima je zabranjeno zakopavanje ženske djece. Poliandrija je za sva vremena ukinuta, a poligamija je ograničena ili, bolje rečeno, strogo uvjetovana. Punoljetstvom žena postaje slobodna građanka i sposobna je da vrši sve dopuštene pravne poslove. Ima pravo da raspolaže kako ona hoće svojom imovinom. Može ići na sud, podnositi sudsku tužbu, a može i svjedočiti.m muslimanka se može nesmetano prosvječivati i pohađati škole, kao i musliman.
Uvidjevši ovo sve možemo slobodno reči da je islam u ono vrijeme došao da spasi ženu.
Ovdje se postavlja pitanje današnjoj ženi muslimanki i onoj koja to nije,a koja luta tminama tražeći sreću, zašto bježiš i stidiš se islama, zašto svoje znanje o islamu ne proširiš iz čistih izvora, Kur'ana i sunneta Allahovog poslanika salallahu alejhi we selem.
Ženi, njenom mjestu u društvu, njenim pravima i odnosima s muškarcem, Kur'an posvećuje najveću pažnju. Oko deset sura se različito bavi ovim problemima, a ni ostala pitanja vezana za ženu u islamu nisu izostavljena. Žena u islamu ima svoja prava, ali isto tako i dužnosti i obaveze.
Jedna, ujedno i najveća obaveza nakon obaveze prema Gospodaru, jeste njena uloga majke.......

Nema komentara:

Objavi komentar